Çocuğunuzun öz değerinin farkında ve özgüvenli bir birey olmasını sağlayacak hangi cümleleri kurabilirsiniz?
- Ona ne düşündüğünü sorun.
Alacağınız kararlarda ona “bu konuda sen ne düşünüyorsun?” diye sormak çocuğunuzun fikirlerinin önemsendiğini, aidiyet duygusunu hissettirecektir.
- Takdir etme/ onaylama
“Aferin” demek özellikle 0-6 yaş döneminde onaylanmaya ihtiyacı olan çocuğunuz için önemli bir pekiştireçtir. (o davranışın tekrarını artırır)
Burada dikkat edilmesi gereken nokta sürekli çocuğunuzu övmek riskli olabilir, özellikle davranışının takdir edildiğini hissettirmelisiniz.
- Yapabilirsin/ Denemelisin/Tekrar Dene
Çocuğunuzun yapamam, olmuyor dediği,cesaretini yitirdiği anlarda onu yüreklendirmek için bu kelimeleri kullanmalısınız. Kendi gücünü ve kapasitesini fark etmesini çocuğunuzun özgüvenini arttıracaktır.
- Bir sorun yaşadığında ya da hata yaptığında anne/baba olarak senin hep yanındayız.
Yalnız değilsin. Bunu bilmek bir çocuğun özellikle büyüdükçe bilmeye ihtiyaç duyduğu önemli bir duygudur. Olduğu gibi kabul görüleceğini, hata yapabileceğini, hata yapsa da değer kaybetmeyeceğini bilmesini sağlayacaktır. Bu çocuğunuzun ilerleyen dönemlerinde daha cesur ve üretken, girişken olmasını sağlayacaktır.
- Ona vakit ayıramadığınız dönemlerde bunun nedenlerini çocuğunuza dürüstçe söylemelisiniz.
” Seninle vakit geçirmeyi ben de çok istiyorum, bu benim için de çok önemli ve eğlenceli fakat bu aralar çok yoğunum, işlerim çok birikti, yorgunum….”
Bunu belirtmek çocuğunuzun” annem/babam benimle vakit geçirmekten hoşlanmıyor” düşüncesinin oluşmasına engel olacaktır.
- Çok şanslıyım/ İyi ki Varsın
“Senin gibi bir çocuğum olduğu için, her gün kendime ne kadar şanslı olduğumu söylüyorum. İyi ki varsın” bunu duymak çocuğunuza varlığının sizi ne kadar çok mutlu ettiğini gösterecektir.
- VE TABİ Kİ SENİ SEVİYORUM
Çocuğunuzun hoşunuza giden eylemleri dışında da çocuğumuza “ seni seviyorum” demeniz temel duygusal ihtiyacı olan, sevilmeyi hissettirecek EN SİHİRLİ SÖZCÜKTÜR.